Wiggers Muziekinstrumenten logo

Klarinet toongat vernieuwen

Frezen en nieuwe bus draaien

Probleem: beschadigd klarinet toongat repareren

Het toongat van een klarinet is een cruciaal onderdeel van het instrument, omdat het de toonvorming regelt. Wanneer het toongat beschadigd is of niet goed functioneert, kan dit leiden tot problemen met de klankkwaliteit en speelbaarheid van de klarinet. Veelvoorkomende problemen zijn onder meer scheuren, breuken of vervormingen in het toongat, wat de algehele prestaties van het instrument kan beïnvloeden. Hieronder lees je de mogelijke oorzaken en onze aanpak bij het repareren van een klarinet toongat.

Onjuist onderhoud

Een veelvoorkomende reden voor beschadigde toongaten is onjuist onderhoud. Bijvoorbeeld, het gebruik van verkeerde gereedschappen of ruwe handelingen tijdens het reinigen of repareren van de klarinet kan leiden tot schade aan het toongat.

Ongelukje

Door het per ongeluk laten vallen van de klarinet of het gebruik van te veel kracht tijdens het monteren van accessoires kan leiden tot schade aan het toongat.

Slijtage

Na verloop van tijd kan het toongat van een klarinet slijten als gevolg van normaal gebruik. Dit kan vooral het geval zijn bij oudere klarinetten of instrumenten die intensief worden bespeeld.

Dit kan zich manifesteren als scheuren, breuken of andere structurele problemen in het toongat.

Onze aanpak: klarinet toongat reparatie in 7 stappen.

Bij Wiggers Muziekinstrumenten nemen we de reparatie van het toongat van een klarinet serieus. We beginnen met een grondige inspectie van het toongat om de omvang van de schade vast te stellen. Vervolgens gebruiken we gespecialiseerde gereedschappen en technieken om het toongat te vernieuwen en te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat.

We frezen eerst het gebroken toongat weg, op 5 duizendste millimeter nauwkeurig. Het ‘oude’ toongat wordt dieper gevreesd, zodat we er een nieuwe bus in kunnen zetten. De bus draaien we op de draaibank precies op maat. Nadat we de bus erin hebben gelijmd, frezen we het nieuwe toongat op de juiste maat. Het toongat is klaar. Kleppen monteren, afstellen en doorspelen. Klaar om nog vele jaren bespeeld te worden!

Snel navigeren

Vakantie

In verband met de zomervakantie zijn wij gesloten van dinsdag 6 augustus t/m zaterdag 24 augustus. Zijn er vragen of wil je alvast een reparatie aanmelden. Neem dan contact met ons op!